lunes, 15 de junio de 2015

Un passeig per la història. La empresa de la fusta col•lectivitzada Juliachs de Barcelona

Hem rebut la donació de documentació original de la col·lectivització de l’empresa de la fusta Juliachs, situada al carrer Urgell de Barcelona. 

Entre aquesta documentació, destaca l’acta de constitució de la col·lectivitat Juliachs de 1936, juntament amb documentació comptable d’aquesta empresa durant el període revolucionari.


Estem inventariant aquesta documentació per tal que estigui disponible la seva consulta per qualsevol estudiós del tema.

martes, 19 de mayo de 2015

La Silla Vacía (documental dirigido por Valentín R. González. SIE Films, 1937)

LA SILLA VACÍA (Documental de la circunscripción Sur-Ebro) 1937 España Productora: SIE Films Director: Valentín R. González Intérprete: José Pal Latorre Fotografía: Félix Marquet Laboratorio: SIE Nº 1 Idioma original: Castellano Duración: 17'5'' 



Sinopsis: Documental estructurado sobre un argumento de ficción. En la terraza de un café, en Barcelona, un joven despreocupado se siente conmovido al ver varios mutilados de guerra, llevado por la emoción acude inmediatamente a alistarse en las milicias que luchan en el Frente de Aragón, Marcha a Lérida encontrando a dos destacados sindicalistas: Alonso Domínguez y García Miranda. Llega a Caspe donde está Joaquín Ascaso, Presidente del Consejo de Aragón. Ya en la línea de frente, en la división que manda Antonio Ortiz, ve como éste recibe instrucciones telefónicas de Ascaso, contestando con la consigna ¡No pasarán! Instalaciones del periódico "Nuevo Aragón", labor propagandística de la radio. Los servicios de sanidad atienden a la población civil y a los heridos del frente. Ascaso y Ortiz revistan en Bérera las fuerzas que parten hacia Belchite. Imágenes de combates, el protagonista cae herido y muere alentando a los que permanecen en retaguardia a incorporarse a la lucha. La imagen nos vuelve a mostrar la silla que, en el café, dejó vacía el joven caído. Características originales: Documental, 35 mm, standard, ByN, sonora. 

En los siguientes enlaces, la podéis visionar:



lunes, 27 de abril de 2015

Presentacions del llibre "Barricada. Una història de la Barcelona revolucionària" a Sants, Puigdàlber i El Clot

Aquesta passada setmana van tenir lloc, tres presentacions del llibre "Barricada. Una història de la Barcelona revolucionària".

La primera d'elles, el dia 17 d'abril es va realitzar al Centre Social de Sants. Va ser un acte molt participatiu i en el que va fer la presentació del llibre el company Paco Crespo.



El dilluns 20 d'abril va tenir lloc la presentació del llibre a la Sala d'actes de l'Ajuntament de Puigdàlber, acte organitzat per l'associació juvenil El Trepig i Dinamització de joventut de Puigdàlber. L'acte va ser presentar per Núria del Trepig i la presentació del llibre la va realitzar el sociòleg Flavio Carvalho, que va fer molt amè l'acte. A continuació en Josep Pimentel va fer la presentació del llibre davant una sala d'actes plena de veïnes i veïns de Puigdàlber.



El divendres 24 d'abril es va realitzar la presentació del llibre a l'Associació de Veïnes i Veïns El Clot - Camp de l'Arpa. L'acte es va iniciar amb la presentació del llibre pel company Paco Crespo. A continuació va fer la presentació en Josep Pimentel, davant un auditori molt participatiu.




Agraïm al Flavio Carvalho, al Paco Crespo, a la Núria Vallès, al Centre Social de Sants, a l'associació El Trepig de Puigdàlber, a Dinamització de Joventut de Puigdàlber i a l'associació de Veïnes i Veïns del Clot - Camp de l'Arpa la seva implicació en la presentació de llibre.

sábado, 11 de abril de 2015

Presentació a Vilafranca del llibre "Barricada. Una història de la Barcelona revolucionària"

El divendres 10 d'abril va tenir lloc la presentació del llibre "Barricada. Una història de la Barcelona revolucionària" de Josep Pimentel al Casal Popular de Vilafranca, acte organitzat conjuntament per la llibreria l'Odissea i el Casal Popular.



L'acte el va presentar la Vanesa del Casal Popular i tot seguit va donar la paraula a en Pep Garcia de l'Odissea que va acompanyar en tot moment a l'autor del llibre, Josep Pimentel i va conduir la presentació. 






Donem les gràcies especialment al Pep Garcia, per la seva implicació en la presentació, a la Vanesa, a l'Alba i a la resta de companyes del Casal Popular per la formidable acollida que ens van fer. També donem les gràcies a la llibreria l'Odissea de Vilafranca del Penedès per l'acollida que ha fet de la nostra publicació i per la important labor que fa per la difusió de la cultura.




domingo, 15 de marzo de 2015

Presentació a Viladecans del llibre "Barricada. Una història de la Barcelona revolucionària"

El dissabte 14 de març va tenir lloc la presentació del llibre "Barricada. Una història de la Barcelona revolucionària" de Josep Pimentel a la llibreria Els Nou Rals de Viladecans.



L'acte es va iniciar amb la presentació del llibre a càrrec d'Anna Bordas, de la cooperativa llibreria Els Nou Rals. A continuació Josep Pimentel va realitzar la presentació del llibre davant unes quaranta persones. Per completar l'acte, es va fer degustació de cervesa artesana de productors de Viladecans.









Donem les gràcies a les companyes de la  llibreria Els Nou Rals de Viladecans, l’Anna, la Rosa i el Ricard per l'acollidada tant formidable que han fet del nostre llibre.

martes, 10 de febrero de 2015

Presentació del llibre "Barricada. Una història de la Barcelona revolucionària" a Badalona

El passat 7 de febrer de 2015 es va presentar a Badalona el llibre "Barricada. Una història de la Barcelona revolucionària" de Josep Pimentel. 

L'acte va iniciar-se amb la intervenció de Miquel que va presentar la Biblioteca Social de Badalona, donant pas a Josep Pimentel. Juntament amb l'autor del llibre, va participar en la presentació Pedro García, un dels testimonis que apareixen en aquest llibre i que ens va il·lustrar com varen viure els anys 1936 i 1937 a la Barcelona revolucionària i proletària.



Van assistir unes quaranta persones i l'acte va finalitzar amb un pica-pica organitzat pels companys i companyes de la Biblioteca Social de Badalona.



"Barricada. Una història de la Barcelona revolucionària" és el darrer llibre editat pel Centre d'Estudis Llibertaris Federica Montseny de Badalona.


sábado, 17 de enero de 2015

José Fortea Gracia: Mi paso por la columna Durruti, 26 división

Os presentamos el prólogo de la obra de José Fortea Gracia, dentro de la constante de este Centre d'Estudis de recuperar la memoria histórica.

Historias como la de Fortea se habrán perdido muchas en el camino. 
La mayoría están llenas de padecimientos, de cárceles, de muerte y también de alegrías, pero a la vez también son vivencias personales y colectivas que han dado al Movimiento Obrero Español sus mejores momentos de gloria, de conciencia y de libertad. 
Es la historia de mujeres y hombres del Movimiento Libertario Español, que con su generosidad, constancia y solidaridad, estuvieron a punto de conseguir un mundo nuevo. Para ellos no querían nada, el único valor que quisieron y siguen queriendo tener en su propiedad fue el de la CULTURA, así con mayúsculas, porque la Cultura es la mejor arma para luchar por la consecución de la Libertad. 



Desde aquí quiero manifestar que me siento orgulloso y agradecido por haber podido conocer a hombres y mujeres de tanta humanidad, humildad y de tan alto valor solidario. Una generación como ésta será difícil que vuelva a producirse en un mundo que cada vez es más insolidario y egoísta.
Vaya, desde este modesto prólogo, un homenaje sincero a José Fortea Gracia y a todos aquellos y aquellas que hicieron de la Cultura, de la Libertad y de la Solidaridad, una conducta de vida, una forma de relacionarse con los demás y una forma de practicar a diario, en sus relaciones, esa Revolución que querían para todos y todas y que a punto estuvieron de conseguir.


Disponible: centrefedericamontseny@hotmail.es